Preparation of Al based composite reinforced with fine dross particles - Kevorkijan, Varužan (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V delu je opisana uporaba ciklonske frakcije delcev aluminijeve žlindre, sestavljene pretežno iz ?$Al_2O_3$? (s povprečno velikostjo delcev pod 50 ?$μ$?m) kot ojačitvene faze za pripravo diskontinuirano ojačanih kompozitov na osnovi regenerirane aluminijeve zlitine A-380. Regenerirano zlitino smo pridobili s stiskanjem posnemkov iz sekundarnega litja v Altek-ovi stiskalni napravi. Vzorec kompozita smo izdelali s tlačnim vlivanjem z vtiskanjem in s tlačno infiltracijo prahu žlindre v tovarni Stampal S.p.A., kjer omenjeni tehnolohiji uporabljajo v redni proizvodnji avtomobilskih delov. V nadaljevanju smo, poleg običajnih metalografskih raziskav, določlili trdnost in trdoto vzorcev kompozita, ojačanih z 20 vol.% delcev žlindre. Posebno pozornost smo namenili ekonomski evalvaciji predlagane tehnologije ojačitve regeneriranih aluminijevih zlitin. Ekonomska analiza je pokazala, da so regenerirane aluminijeve zlitine, ojačene z delci žlindre, cenejše od aluminijevih zlitin, kar velja tudi za avtomobilske komponente, pripravljene s tehnologijo tlačne infiltracije. Poleg tega smo ugotovili, da uporaba finih delcev aluminijeve žlindre omogoča zelo enostavno recikliranje obrabljenih izdelkov s ponovnim pretaljevanjem in iztiskanjem Al taline iz nekovinskega ostanka na Altek-ovi stiskalni napravi. Zaradi svoje ugodne cene in možnosti učinkovitega recikliranja je ojačitev regeneriranih aluminijevih zlitin s ciklonsko frakcijo delcev žlindre vsekakor zanimiva za pripravo zelo lahkih, mehansko manj obremenjenih avtomobilskih delov, ki so v prvi vrsti izpostavljeni abraziji.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: zlitine; kompoziti; aluminij; aluminum; žlindra; mehanske lastnosti