Prevalenca pediatričnega medicinskega travmatskega stresa pri otrocih z rakom in njihovih starših - Klašnja Hafner, Sandra (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2023)
Pediatrični medicinski travmatski stres (PMTS) je niz psiholoških in fizioloških odzivov otrok ter njihovih staršev na bolečino, poškodbe, hude bolezni in druge izkušnje z medicinskim okoljem. Pri pediatrični obliki raka je najvišja prevalenca PMTS, saj vključuje niz stresorjev, ki sprožijo številne negativne psihološke odzive. Z raziskavo smo želeli proučiti prisotnost PMTS pri otrocih, obolelih za rakom, in njihovih starših zaradi soočanja s težko boleznijo in zapleti zdravljenja glede na spol, vrsto raka, trajanje in intenzivnost zdravljenja ter hospitalizacije v enoti za intenzivno terapijo otrok. V raziskavi je sodelovalo 183 staršev ter 62 otrok in mladostnikov, ki so bili ali so se v času raziskave še zdravili na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Podatke smo zbrali s pomočjo Lestvice intenzivnosti zdravljenja – IRT-2, Ček liste posttravmatske stresne motnje/ starši za otroke – PCL-C/PR, Ček liste posttravmatske stresne motnje – PCL-5 in Lestvice simptomov posttravmatske stresne motnje pri otroku – CPSS-5. Ugotovili smo, da je PMTS prisoten tako pri otrocih kot pri njihovih starših. Ugotovitve bodo prispevale k sistematičnemu uvajanju ukrepov za preprečevanje PMTS in k prizadevanju za oskrbo, ki vključuje zavedanje in ozaveščanje o travmi pri otrocih z rakom.
Keywords: children; Čeklista posttravmatske stresne motnje - starši za otroke PCL-C/PR; Čeklista posttravmatske stresne motnje PCL-5; Lestvica intenzivnosti zdravljenja IRT-2; Lestvica simptomov posttravmatske stresne motnje pri otroku CPSS-5; neoplasms; otroci; parents; pediatric medical traumatic stress PMTS; pediatrični medicinski travmatski stres PMTS; posttraumatic stress symptoms PTSS; posttravmatski stresni simptomi PTSS; PTSD checklist for children/parent PCL-C/PR; rak; starši; The child PTSD symptoms scale for DSM-5 CPSS-5; The intensity of treatment rating scale 2.0 IRT-2; The PTSD checklist for DSM-5 PCL-5