Meritve temperaturnega polja v masivnem betonu z optičnimi kabli - Humar, Nina (Gradbeni vestnik, 2022)
Velike betonske pregrade sodijo med najpogosteje nadzorovane konstrukcije, kar je razumljivo, če pomislimo na posledice njihove porušitve ali okvare opreme. V zadnjih desetletjih smo zaradi hitrega razvoja materialov in opreme priča velikemu napredku merilnih tehnik in metod za spremljanje stanja pregrad. V naši raziskavi smo se osredotočili na spremljanje temperaturnega polja v zgodnjih fazah strjevanja betona pri masivnih konstrukcijah, ki je dober pokazatelj napovedi materialnih lastnosti strjenega betona. Klasični pristop spremljanja temperaturnega polja temelji na uporabi temperaturnih senzorjev s točkovnim zajemom podatkov. Zaradi omejenih možnosti uporabe točkovnih senzorjev v velikih konstrukcijskih blokih, s katerimi se srečujemo pri gradnji pregrad, je otežena izdelava kompleksnejše slike temperaturnega polja. V ta namen se je izkazala kot zelo učinkovita metoda uporaba optičnih merilnih kablov, ki omogočajo linijski zajem meritev temperature. V prispevku so predstavljene osnove uporabe optičnih kablov za spremljanje temperature v masivnih betonskih konstrukcijah in prikaz njihove praktične uporabe za spremljanje temperature med procesom hidratacije pri gradnji konstrukcijskega bloka na prelivnem polju pregrade Brežice.
Keywords: betonske pregrade; hidratacija; masivni beton; optična vlakna; temperatura