Kategorizacija bolnikov po metodi RUSH v primerjavi z metodo San Joaquin - Založnik, Vanja (Obzornik zdravstvene nege, 2003)
Članek "Kategorizacija bolnikov po metodi RUSH v primerjavi z metodo San Joaquin" prikazuje možnosti, s katerimi bi dosegli optimalnost v zagotavljanju kakovosti in vrednostenju dela v zdravstveni negi. Podaja tudi rezultate sedanjega stanja v stroki zdravstvene nege na Oddelku interne intenzivne medicine glede na zaželeno oziroma potrebno optimalno stanje za izvedbo kakovostne zdravstvene nege. Ukvarja se s pojmom kategorizacije bolnika ter podaja teoretične osnove metod, ki bodo uporabljene oziroma aplicirane v prakso ter rezultate, dobljene z raziskavo. Članek odpira vprašanja pravilne izbire metode kategorizacije bolnika, primerja določene metode kategorizacije bolnika in podaja predloge, ki so se porodili ob analizi rezultatov.
Keywords: bolniki; Classification; Disease; kategorizacija; Nurses; Nursing care; Patient care management; Patient care planning; Quality of health care; zdravstvena nega