Descriptions in Flaubert's Madame Bovary - Kálmán, György C. (Primerjalna književnost, 2019)
Na splošno se zdi, da Flaubert v romanu Madame Bovary uporablja konvencionalen nabor postopkov, da bi uravnotežil pripovedovanje in opisovanje, vendar so opisi v tem literarnem delu presenetljivo redki, poleg tega pa tudi dokaj nenavadni in imajo prav posebno funkcijo. Pričujoči prispevek se osredotoča na Flaubertove opise čepice mladega Bovaryja, na poročno torto Emme in Bovaryja ter na mestno hišo Yonvilla; vse to so emblemi neokusnosti, filistrskega ideala sreče in zlagane sublimnosti javnega prostora. Ob navedenih opisih se porajajo nadaljnja vprašanja v povezavi s posebno pripovedovalčevo optiko, cilji in umeščanjem teh opisov kot tudi njihovo funkcijo. Z besedilnega vidika kažejo ti elementi podobnosti s katalogiziranjem oziroma se delno prepletajo s tipom besedilotvornega postopka, ki je značilen za naštevanje. Zastopam stališče, da so v resnici parodični, saj je njihov končni učinek norčevanje iz pripovednih konvencij, ki so se v tistem času ravno uveljavljale: namesto da bi bili konvencionalni, so opisi v Madame Bovary ironično proti-konvencionalni.
Keywords: Flaubert, Gustave: Gospa Bovary; francoska književnost; francoska proza; naratologija; opis; parodija; pripovedna tehnika; realizem