Gli elementi popolari nella lingua di Orazio - Gendre, Renato (Linguistica (Ljubljana), 2000)
Vir za analizo metode avtorjevega dela je Bonfantejeva študija la lingua parlata in Orazio, Venosa, 1994, kar je italijanski prevod izvirne objave v španščini (Madrid, 1937). Pro tem se je upoštevalo gradivo, ki ga je Giuliano Bonfante uporabil uporabil, seveda ob kritičnem, tehtanju njegovih ugotovitev in z željo, da se, kadar je potrebno, izboljšajo ali natančneje postavijo leksikografska in metodološka vprašanja. Tehtanja prvin ljudskega in celo družinskega jezika Satir in Epistol omogoča živo predstavo vsakdana antičnega Rima; še več, omogoča oceniti, kako Horacijeva poezija prihaja do tistega takotežko dosegljivega cilja: umetnosti enostavnega.
Keywords: Horatius Flaccus, Quintus, 65-8 pr.n.št.; Latin; latinščina; ljudski jezik; študije