Katoliška Cerkev na Slovenskem leta 1945 - Griesser Pečar, Tamara (Studia Historica Slovenica, 2016)
Prispevek obravnava preganjanje katoliške Cerkve v letu 1945 v Sloveniji. Iz strahu pred komunističnim nasiljem je ob koncu druge svetovne vojne maja 1945 Slovenijo zapustilo 275 duhovnikov. Številni duhovniki so bili aretirani in obsojeni na visoke zaporne kazni s prisilnim delom, nekateri tudi na smrtno kazen. Cerkev je zaradi agrarne reforme, denacionalizacije in zaplemb po obsodilnih sodbah izgubila veliko premoženja. Oblast je vedno bolj onemogočala tudi poučevanje verouka. Močan pritisk na bogoslovce se je začel že leta 1945. Cerkvene šole je oblast odvzela in pozaprla, redovnice, ki so delale v bolnišnicah in sanatorijih, domovih za stare in onemogle, v ubožnicah itd., pa odpustila, tudi če za njih nadomestila niso imeli.
Keywords: 1945-...; cerkev in država; duhovniki; katoliška cerkev; preganjanje; Slovenija