Digital routes, "digital migrants" - Zavratnik, Simona (Družboslovne razprave, 2018)
Besedilo obravnava intersekcije med digitalnostjo in begunskimi potmi, pri čemer se osredotočamo na koncepta "povezanih migrantov" in digitalnih odtisov begunskih poti v transnacionalnih prostorih. Pametni telefon je ključni označevalec sodobnega begunca, njegova posest pa je problematizirana skozi vladne politike legitimiziranja in javnomnenjske percepcije "pravega begunca", hkrati pa je popolnoma spregledano kompleksno vprašanje digitalnih pravic in umeščenosti migracij v fluidnost postmoderne. Besedilo obravnava ambivalentnost digitalnega sveta, ki za begunce ne pomeni enosmerne relacije opolnomočenja, temveč istočasno tveganje popolnega sistemskega nadzora begunskih teles. Menimo, da je v evropski politiki prišlo do pomembnega premika, ki je najbolj očitno viden v brisanju elektronskih sledi o obstoju beguncev na poti in nedovoljenih vračanjih beguncev v prejšnjo državo na poti, t. i. pushbacks.
Keywords: Begunci; begunske poti; Človekove pravice; elektronske sledi; Human rights; International migration; Mednarodne migracije; nezakonita vračanja; Pametni telefoni; refugees; Smartphones