Izzivi načrtovanja zunanjih ureditev za daljinske telesne dejavnosti - Kozamernik, Jana (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2021)
Spremenjene življenjske okoliščine v času pandemije so okrepile zavedanje o koristnosti rekreacije v zunanjem okolju. Prebivalci so začeli množično uporabljati zunanje površine v mestih in naseljih ter v njihovi bližini. Pokazalo se je, kako pomembni so za dobro počutje ustrezni prostorski pogoji za vsakdanjo telesno dejavnost. Zaradi omejitev zbiranja so prišle v ospredje predvsem rekreacijske daljinske povezave, ki so prebivalcem omogočale priporočeno medsebojno razdaljo. Telesne dejavnosti, ki se izvajajo tako, da uporabnik premaguje določeno prostorsko razdaljo, so se v času zaprtja športnih objektov, vadbišč, igrišč itd. pokazale za tiste, ki najbolj nezahtevno in nekonfliktno zadovoljujejo potrebe prebivalcev po dejavnostih, stiku z naravo in tudi (vsaj vidnemu) stiku z drugimi ljudmi. Hkrati se je pokazalo, da so možnosti za izvajanje teh dejavnosti zelo odvisne od kraja bivanja in dostopnosti do ustreznih površin. Tako se je v vseh občinah odprlo pomembno vprašanje, kako, če sploh, so tovrstne prostorske ureditve predvidene, ali so ustrezno načrtovane, enakovredno dostopne vsem in urejene ter kako jih je treba načrtovati v prihodnosti.
Keywords: aktiven življenjski slog; javno zdravje; kakovost bivanja; mesta; športna rekreacija; urbanistično planiranje; večnamenska raba; zelene površine