Pragmatizem in anacionalno pojmovanje domovine pri mlajših generacijah slovenskih izseljencev - Kovačič, Gorazd (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2021)
Članek raziskuje subjektivno percepcijo lastnega migrantstva, razloge za odselitev in pogoje za vrnitev ter pojmovanje domovine pri nedavnih izseljencih iz Slovenije. Zlasti od gospodarske krize 2008–2015 beležimo močan neto izselitveni tok in beg možganov. S polstrukturiranimi intervjuji z nedavnimi izseljenci smo ugotovili, da pri njih prevladujejo ekonomski razlogi za migriranje in pragmatično stališče do lokacije bivanja ter da je v njihovi subjektivni konstrukciji domovina večinoma skrčena na najožji socialni krog in svet vsakdanjega življenja, le manjši del pa se jih identificira s Slovenijo kot organiziranim kulturnim in političnim prostorom. V razmerah prostega pretoka delovne sile v EU in polperifernosti slovenskega gospodarstva lahko zato pričakujemo nadaljnje valove neto izseljevanja, ki bodo intenzivnejši v obdobjih gospodarskih kriz.
Keywords: migracije; migrations; perception of homeland; pojmovanje domovine; Slovene emigrants; Slovenia; Slovenija; slovenski izseljenci; subjective perception of migrations; subjektivna percepcija