Pokrajinski vidiki sonaravnega razvoja zavarovanih območij slovenskih Alp - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1999)
Pokrajinski konflikti v slovenskih Alpah so najbolj izraziti v zaščitenih območjih, zlasti v Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer prihaja do soočanja zelo različnih interesov v trikotniku varstvo okolja in narave-pokrajinska raba-gospodarski razvoj (značilen primerÉBohinj). Njihovo reševanje in iskanje optimalnega razvojno-okoljskega (sonaravnega) regionalnega razvoja bo v prihodnje moralo izhajati tudi iz pokrajinske ranljivosti, načel trajnostnega sonaravnega razvoja in okrepljene razvojne in okoljske odgovornosti domačega prebivalstva in države.
Keywords: Julian Alps; Julijske Alpe; naravna dediščina; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; sonaravni razvoj; Triglav National Park; Triglavski narodni park