Sindrom iritabilnega črevesa - Dajčman, Davorin (Medicinski razgledi, 2005)
Sindrom iritabilnega črevesa spada med najbolj pogosto odkrite zdravstvene težave prebivalstva današnjega časa. Vključuje kronične spremembe v delovanju prebavil, ki prizadenejo prav vse vsakodnevne življenjske dejavnosti. Težave, značilne za sindrom iritabilnega črevesja, so poznane že več kot dvesto let, vendar so še danes pogosto nepravilno razumljene tako med bolniki kot zdravniki. V preteklosti so sindrom iritabilnega črevesa poimenovali zelo različno; med najbolj pogosta poimenovanja spadajo nervozni kolitis, spastični kolitis, sluzavi kolitis, nestabilni kolon in iritabilni kolon. Danes je znano, da sindrom iritabilnega črevesa predstavlja spremembe v delovanju črevesa in lahko prizadene celotno prebavno cev in ne le debelo črevo. Razumevanje vzrokov sindroma iritabilnega črevesa od prvotnega prepričanja, da gre za nevrološko motnjo, se je v zadnjih 50 letih pomembno spremenilo. Novejše raziskave kažejo, da sindrom iritabilnega črevesa povzročajo različni dejavniki in je posledica zapletenih sprememb v delovanju prebavil. Med te spadajo motnje motilitete črevesa, okvare visceralnega živčevja in osrednjega živčnega sistema. Danes verjamemo, da je delovanje prebavil tesno povezano z osrednjim živčevjem, tako da lahko govorimo o fiziološki osi med možgani in črevesom, motnje v njenem delovanju pa vplivajo na nastanek sindroma iritabilnega črevesa. Pomemben napredek v razumevanju patofiziologije nastanka sindroma iritabilnega črevesa je pripomogel, da danes sindrom iritabilnega črevesa obravnavamo kot biopsihosocialno okvaro zdravja in ne le kot enostavno okvaro v delovanju organizma. Namen prispevka je predstaviti zadnja spoznanja o sindromu iritabilnega črevesa, s poudarkom na najnovejših diagnostičnih metodah in možnostih zdravljenja.
Keywords: Irritable bowel syndrome; Sindrom iritabilnega črevesa; črevesje; gastrointestinalne bolezni; debelo črevo; disease; bolezni; prebava; motnje