Izkoristek filamenta žarnice - Križanec, Krištof (Koraki v znanost, 2020)
Avtorjev namen te raziskave je bil preučiti lastnosti navadne žarnice, natančneje, koliko dovedene energije se pretvori v svetlobo (vidni spekter valovanja). Nadaljnje je raziskal izkoristek navadne žarnice tudi pri različnih napetostih vira z dvema različnima metodama. Navadna žarnica prejeto električno energijo odda s sevanjem in toploto. Avtor je zasnoval dva poskusa, s katerima je preveril lastnosti sevanja žarnice, in rezultate na grafih izrazil kot izkoristek v odvisnosti z električno močjo. V raziskavi sta bili uporabljeni dve različni metodi. Prva je potekala z uporabo kalorimetra, pri čemer je izkoristek posredno meril s spremembo temperature vode v kalorimetru, ki jo je segrela žarnica. Z drugo metodo je avtor izkoristek določil s svetlobnim senzorjem, ki zaznava osvetljenost in jo poda v luksih. Po obdelavi podatkov je avtor izračunal, koliko dovedene energije se je pretvorilo v vidni spekter svetlobe v odvisnosti od napetosti vira, in primerjal rezultate obeh poskusov.
Keywords: izkoristek; kalorimeter; navadna žarnica; svetloba; svetlobni senzor