Sodobne učne metode pri pouku zgodovine - Potočnik, Dragan (Annales. Series historia et sociologia, 2017)
Prispevek obravnava sodobne učne metode pri pouku zgodovine. Ena od metod je delo z zgodovinskimi viri, ki dajejo pravo materialno podlago za razumevanje zgodovinskih dejstev in pojavov. Sodobni pouk zgodovine ne bi smel potekati le v učilnici, ampak je pomembno, da učenci izkusijo učenje z odkrivanjem tudi na terenu. Neposredno opazovanje zgodovinskih spomenikov v naravi, v arhivih ali muzejih je namreč za posredovanje zgodovine izrednega pomena. Takega mnenja so tudi anketirani učenci, saj je okrog polovice učencev mnenja, da je delo na terenu pomemben način spoznavanja preteklosti, tretjina jih meni, da le v določeni meri in le okrog 10% jih je mnenja, da delo na terenu ni pomembno. Za dosego večje aktivizacije, individualizacije in tudi večje življenjskosti pouka zgodovine je pomembno tudi delo z zgodovinskimi viri. Skoraj 70% anketiranih učencev želi, da bi pri pouku več delali z zgodovinskimi viri in le 28% si ne želi take oblike dela.
Keywords: escursioni; excursions; fonti storiche; historical sources; insegnamento della storia e metodi moderni; insegnamento moderno della storia; methods of field work - visits to archives and museums; metoda dela na terenu - obisk muzeja; metode dela na terenu - ekskurzije; metode dela na terenu - obisk arhiva; modern teaching of history; pouk zgodovine in sodobni mediji; primary source; sodobni pouk zgodovine; teaching history and the modern media; teaching methods; učne metode; zgodovinski viri