Mladostniški možgani - Jahič, Andraž (Didakta, 2019)
Mladostniško težavno in včasih nerazumljivo vedenje je vsem dobro poznano, a vseeno večini ostaja nejasno, zakaj do njega pride. Da bi bolje razumeli mladostniško vedenje, je zato v članku na kratko predstavljen razvoj možganov vse od spočetja pa do mladostništva. Nato je kot princip delovanja možganov razložena njihova osnovna hierarhija, predvsem odnos med možgansko skorjo (korteks) in nižjimi strukturami, kot je limbični sistem. Na koncu je predstavljen frontalni (čelni) korteks, ki se v razvoju možganov razvija zadnji, in sicer v dvajsetih letih, kar ima velik vpliv na vedenje in doživljanje sveta mladostnikov. Značilne lastnosti mladostnikov so predstavljene iz nevrobiološkega vidika, ki nam lahko pomaga razumeti njihovo vedenje.
Keywords: frontalni korteks; mladostniki; možgani; razvoj; težavno vedenje