Vrstna sestava aerofitskih alg na izbranih lokacijah v Sloveniji nakazuje dinamične spremembe v združbi - Krivograd-Klemenčič, Aleksandra (Natura Sloveniae, 2008)
V različnih letnih časih v letih 2005 in 2006 smo vzorčevali alge na petih različnih aerofitskih lokacijah. Za medsebojno primerjavo smo vzorčna mesta izbrali na trhlem lesu, apnenčastih skalah, betonu in prsti. Vzorčili smo na smrekove štoru na Jelovici, vlažnih skalah na izviru Šice na Radenskem polju, na vhodu v kraško jamo Huda luknja in v opuščenem železniškem predoru pri jami Huda luknja. Skupno smo nabrali 17 vzorcev alg. Identificirali smo 94 taksonov, ki pripadajo 38 rodovom in štirim razredom alg. Po številu identificiranih taksonov so prevladovale kremenaste alge, sledile so cianobakterije, Chlorophyceae in Xanthophyceae. Razen na smrekovem štoru na Jelovici, kjer so prevladovale Chlor., so na drugih lokacijah prevladovale Bacillariophyceae. Skupno smo identificirali 20 taksonov, ki doslej še niso zabeleženi na območju Slovenije. Rodova Podohedra in Poloidion sta v Slovenijiugotovljena prvič. Na združbo je vplival tudi tip substrata, ki so gakolonizirale aerofitske alge.
Keywords: aerofitske alge; Aerofitski habitati; Alge; Jame; Jame, Slunj; Skale; Slovenia; Slovenija; Smrekov štor