Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije - Vrezec, Al (Scopolia, 2020)
Na podlagi zbranih podatkov iz literature, entomoloških zbirk in treh podatkovnih baz, ki obsegajo podatke iz Slovenije za obdobje med letoma 1763 in 2020, smo pripravili pregled favne mrharjev (Silphidae) Slovenije. Ugotovljeno je bilo pojavljanje 23 vrst, med katerimi sta dve izumrli (Nicrophorusgermanicus, N. sepultor), ena vrsta je domnevno izumrla (Aclypeaopaca), štirih vrst v zadnjih 20 letih nismo več našli (Aclypeaundata,Thanatophilusdispar,Nicrophorussepulchralis, N.vestigator), med redkejšimi vrstami pa zbuja pozornost še Silphatyrolensis. Vrste z največ podatki (nad 10 % vseh zbranih podatkov) v slovenski favni mrharjev so Oiceoptomathoracicum, Phosphugaatrata,Nicrophorusvespillo in N. vespilloides. V katalogu vrst obravnavamo razširjenost vrst v Sloveniji v treh obdobjih (pred letom 1950, 1950-1999 in po letu 2000), višinsko in sezonsko razporeditev zbranih podatkov, pregled slovenske literature in seznam zbranih podatkov. V prispevku sta podana tudi predlog slovenskega poimenovanja vseh evropskih vrst mrharjev in predlog nove uvrstitve vrst mrharjev na Rdeči seznam ogroženih vrst Slovenije.
Keywords: favna; hrošči; mrharji; Slovenija; zoologija