Harmoniziran pristop za povečanje dolgoročne okoljske učinkovitosti - Murks Bašič, Aleksandra (Kemija v šoli in družbi, 2015)
Podatki o gibanju emisij TGP kažejo trend, ki je spodbuden za oblikovalce energetskih in podnebnih politik. Vendar pa bodo trenutni ukrepi in aktivnosti zadostili le izpolnjevanju srednjeročnih okoljskih ciljev, medtem ko bo za dosego dolgoročnih ciljev potrebno sprejeti dodatne ukrepe. V prispevku so opisani glavni elementi energetske in podnebne politike, ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na spremembe t.i. dopolnilnih politik. Ključna takšna politika, ki pa je nismo v tem prispevku obravnavali je prometna politika, katere cilj je zmanjšati emisije TGP za 60 % do leta 2050 glede na leto 1990 in bo lahko dosežen s preoblikovanjem celotnega prometnega sistema. Harmoniziran pristop, ki naj bi bil zasnovan na enostaven in učinkovit način, bo temeljil na novem evropskem postopku upravljanja podnebne in energetske politike in bi hkrati zagotovil usklajen prehod na konkurenčen, varen in trajnostni energetski sistem in gospodarstvo. Tisto, kar je potrebno izpostaviti je usklajeno medsebojno delovanje vseh krovnih politik ter ob tem upoštevati morebitne učinke na rast stroškov.
Keywords: globalni podnebni dogovor; okvir energetske politike; shema trgovanja z emisijami; obnovljivi viri energije; energetska učinkovitost