Kreativno okolje in uspešnost mladih raziskovalcev - Matelič, Uroš (Družboslovne razprave, 2007)
Rezultati raziskave, ki jo povzemamo v tem članku, potrjujejo rezultate drugih empiričnih analiz s področja sociološkega preučevanja delovanja znanstvenih skupnosti (na primer Hemlin in dr. 2004), da je kreativnost oziroma raziskovalna produktivnost v odločilni meri odvisna od intrasocialnih dejavnikov: ustrezne avtonomije, fleksibilnosti, sodelovanja itd. Opravljena analiza v slovenskem prostoru potrjuje, da imajo odnosi med raziskovalci za sistem znanosti na mikroravni pomembno vlogo v doseganju znanstvenih rezultatov. Posebej to velja v fazi socializacije in profesionalizacije mladih znanstvenikov.
Keywords: Raziskovalci; Researchers; Delovno okolje; Work environment; Creativity; Ustvarjalnost; Znanstveno delo; Scientific work; Scientific community; Znanstvena skupnost; Sociologija znanosti; Sociology of science; Slovenia; Slovenija; mladi raziskovalci