Google in informacijski viri za področje bibliotekarstva in informacijske znanosti - Sluga, Marjetka (Knjižnica, 2007)
Prispevek vključuje ugotovitve iz raziskave, ki je bila opravljena v okviru diplomske naloge avtorice (Sluga, 2006). Namen raziskave je bil analizirati in primerjati učinkovitost različnih online dostopnih sistemov za iskanje informacij pri iskanju odgovorov na specifična vprašanja iz področja bibliotekarstva in informacijske znanosti. Gre za ekspertno študijo, za katero so bila pripravljena 4 tipična vprašanja iz izbranega področja. Odgovore na ta vprašanja je bilo potrebno poiskati v Googlu, Googlu Scholar in v treh izbranih knjižničnih informacijskih virih. Za primerjavo teh sistemov je bilo uporabljenih 5 kriterijev: relevantnost, kvaliteta, unikatnost in dostopnost dokumentov ter natančnost sistemov. Rezultati primerjalne analize so pokazali določene prednosti in slabosti vsakega od sistemov. Najboljše rezultate so dosegli knjižnični informacijski viri, predvsem glede relevantnosti, kvalitete in unikatnosti dokumentov ter natančnosti iskanja. Pri Googlu pa se je pokazalo, da ni nobenih težav z dostopnostjo, in da nudi veliko unikatnih dokumentov, ki so večinoma dobre ali zadostne kvalitete. Google Scholar se odlikuje predvsem po kvaliteti dokumentov, ki pa so precej težje dostopni. Vsi trije tipi sistemov se na ta način medsebojno dopolnjujejo.
Keywords: iskanje informacij; informacijski viri; spletne strani; iskalniki; knjižnice; library science; bibliotekarstvo; Google Scholar