Preobrazba ugrezninskega Velenjskega jezera - Šterbenk, Emil (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2017)
Velenjsko jezero je nastalo kot posledica podzemnega odkopavanja lignita v velenjskem premogovniku. V prispevku so obravnavane nekatere posebnosti, izoblikovane v procesu spremembe pokrajine iz rečne v jezersko zaradi rudarjenja in energetike. Na podlagi raziskovanja in monitoringa lastnosti ter kroženja jezerske vode so pojasnjene anomalije v jezerskem sistemu. Velenjsko jezero, ki je nastalo na kmetijskih površinah, je zaradi intenzivnega onesnaževanja v šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja predstavljalo okoljsko poškodbo, ki se po večdesetletni obsežni okoljski sanaciji postopno preobraža v rekreacijsko območje.
Keywords: environmental protection; jezera; premogovništvo; recreation; rekreacija; Šalek Valley; Šaleška dolina; varstvo okolja; varstvo voda; Velenje