Uprava na področju urejanja prostora - organiziranost in delovna področja novih občinskih uprav - Ogorelec, Breda (Urbani izziv, 1994)
V članku je opisana začasna ureditev v 21 novih občinah. Opisu so dodani komentar, kritična analiza ter predlogi za bolj smotrno ureditev. Urejanje prostora sodi med prednostne naloge v novih občinah, saj ga v večini obravnavanih občin navajajo kot svojo pristojnost in ga upoštevajo pri organizaciji občinske uprave. Na koncu sta, med drugim, predloga, da bi za prostor, okolje, infrastrukturo in gospodarske javne službe, stavbna zemljišča ter stanovanja ustanovili enotni upravni organ in da bi v primerih kadrovske šibkosti nekaterih občin dopustili možnost medobčinskega ali pokrajinskega sodelovanja. Predlogi glede izobraževanja in novega sistema urejanja prostora pa so namenjeni Ministrstvu za okolje in prostor.
Keywords: local government; lokalna samouprava; občine; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; Slovenia; Slovenija; spatial planning