Numerični pristop toplotnih neporušnih preiskav skritih okvar - Švaić, Srećko (Strojniški vestnik, 2007)
Uporaba infrardeče (IR) termografije kot neškodljiva preizkusna metoda za odkrivanje napak pod površino ter tudi za določevanje jakosti korozije veliko obeta. Razen omejitev, ki so posledica IR kamere same in toplotnih lastnosti preizkušanega materiala, nam da IR termografija v povezavi z ustrezno numerično metodo sprejemljive rezultate. Numerično simuliranje prenosa toplote nam omogoči ločeno analizo primernih parametrov, ki določijo razširjanje toplote v materialu, kot so: jakost in trajanje toplotnega vzbujanja, lastnosti materiala in začetni pogoji, prav tako pa tudi časovno porazdelitev nekaterih parametrov. Primerjava numerične simulacije in termografskih meritev, opisanih v 5, je dala zelo dobro ujemanje rezultatov.Iz numerične analize je jasno razvidna pomembnost določitve trenutka, ko kontrast doseze svojo največjo vrednost. Analiza nam prav tako pokaže, da lahko relativno izgubo materiala in premer napake določimo z največjo točnostjo v trenutku, ko kontrast doseže svojo največjo vrednost.
Keywords: neporušne preiskave; termografija; numerično simuliranje