Disforija spola in pravica do pravnega priznanja spola oz. do spremembe spola - Slatinek, Stanislav (Bogoslovni vestnik, 2024)
V zadnjih letih se je po vsem svetu povečal pojav motenj spolne identitete (disforija)med mladimi. Trpljenje mladih je veliko, vzroki za ta trend pa so nejasni in sprožajo težka vprašanja kako se odzvati sočutno, etično in učinkovito. Mnogi želijo uveljaviti pravico do pravnega priznanja spola oz. do spremembe spola, kar povzroča številne dileme kanonskega prava. Strokovne študije priporočajo pozorno čakanje skupaj s svetovanjem, nekateri avtorji pa trdijo, da so medicinski postopki nujni in da je treba spoštovati pravico do pravnega priznanja spola oz. do spremembe spola. Močan porast uporabe hormonov in operacij spola pri mladih je zato v središču burnih razprav, ki povzročajo negotovost med pravniki, kanonisti,starši in zdravniki o tem, kaj je najboljše. Prispevek želi predstaviti najbolj pereče dileme kanonskega prava glede disforije spola.
Keywords: canon law dilemmas; dileme kanonskega prava; disforija spola; gender dysphoria; pravica do pravnega priznanja spola; pravica do spremembe spola; right do gender reassignement; right to legal recognition of gender