Integrative or instrumental incentives? Non-Welsh-speaking parents and Welsh-mediume education in the Rhymni Valley, South Wales - Hodges, Rhian Siân (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2011)
Jezikovni preporod valižanščine v Walesu lahko v veliki meri pripišemo uspešnosti šolanja v tem jeziku. Povpraševanje po šolanju v valižanščini, še zlasti v pretežno nevaližansko govorečih predelih Južnega Walesa, je večje kot kdajkoli. Šolanje v valižanščini ima osrednji pomen v prizadevanjih Narodne skupščine Walesa, da bi ustvarila "resnično dvojezični Wales" (WAG 2003, 1). Pričujoči članek, ki obravnava starševske vzgojno-izobraževalne motive, postavlja vprašanje, zakaj bi nevaližansko govoreči starši za svoje otroke izbrali šolanje v valižanščini, in to v dolini Rhymni - postindustrijskem območju, kjer je socialna raba valižanščine relativno nizka.Uporabljene so bile kvalitativne raziskovalne metode, izvedeni so bili globinskih intervjuji s starši, katerih otroci obiskujejo vrtec ter osnovno in srednjo šolo. Osnovni motivi staršev za to odločitev so bili izobraževalne, ekonomske, kulturne in osebne narave. Sodeč po zaključkih raziskave dajejo starši otrok iz doline Rhymni prednost integrativnim motivom, kot sta kultura in narodna pripadnost, medtem ko so pretekle študije bolj poudarjale instrumentalne razloge, na primer povečano socialno mobilnost in ekonomski položaj.
Keywords: jezikovno planiranje; sociologija izobraževanja; sociolinguistics; sociolingvistika; Wales; valižanski jezik; valižanščina; šolstvo; school