Participation of citizens in pre-trial hearings - Brink, Barbara (Mednarodna revija za javno upravo, 2014)
Leta 2011 je nizozemski Osrednji pritožbeni tribunal, najvišje nizozemsko pritožbeno sodišče za pravna področja, ki se nanašajo na socialno varnost in sistem javnih uslužbencev, v zgodnji fazi postopka začelo svetovati strankam v sporu, z namenom da bi jih vključilo v odločitve o postopkovnih korakih pri reševanju pritožbe v smislu poravnave. To utemeljuje s pričakovanjem, da bo vključitev strank pripeljala do boljšega sprejetja in večjega zadovoljstva z izidom. Ker je sprejetje sodnih odločitev merilo kakovosti postopka, bi posledica tega pristopa morala biti kakovostnejša obravnava primera. V članku so predstavljeni prvi rezultati tega novega načina obravnave v luči pričakovanj iz literature o udeležbi državljanov v procesih obravnave javnih politik. Ti podatki kažejo, da novi postopek upravljanja primerov Osrednjega pritožbenega tribunala, ki državljane povabi k razpravi o obravnavi primera s sodnikom, lahko pripelje do izboljšanja kakovosti obravnave. Kljub temu sam postopek ne zagotavlja večje kakovosti.
Keywords: administrative law procedures; Dutch Central Appeals Tribunal; new case management; Nizozemska; novi javni management; Osrednji pritožbeni tribunal; postopki upravnega prava; reševanje sporov