Razvoj metodologije merjenja količine dela v zdravstveni negi v mednarodnem projektu - Zorec, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
V članku je prikazana metodologija merjenja količine dela v zdravstveni negi, uporabljena v mednarodnem projektu "Količina in kakovost v zdravstveni negi" vZdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Opisana so orodja, ki so prilagojena slovenskim razmeram. Metodologija temelji na opazovanju in merjenju vseh aktivnosti medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, razvrščanju pacientov v kategorije glede na njihovo potrebo po zdravstveni negi, subjektivni oceni medicinskih sester o delovni obremenitvi na dan meritev ter izračunu in ovrednotenju dobljenih meritev.
Keywords: metodologija; Nursing audit; Nursing care; Nursing methodology research; Workload; zdravstvena nega