Christian-Muslim women in religious peacebuilding, breaking cycles of violence - Furlan-Štante, Nadja (Poligrafi, 2020)
V širšem kontekstu je glavni poudarek prispevka vprašanje ženske (religijske) izgradnje miru, ki je razumljeno v najširšem pomenu, v smislu aktivnega sodelo-vanja žensk pri izgradnji osvobajajočih teologij in družb. Gre za promocijo polne človečnosti žensk. Prispevek temelji na predpostavki Susan Brooks Thistlethwaite, da je %nasilje nad ženskami največja in najdaljša svetovna vojna%. Pri izgradnji miru pomembno mesto zavzema medreligijski dialog. Le-ta bi moral postati ključno iz-hodišče za preobrazbo nasilnih teologij in vsakdanji praks. Medtem, ko so (bile) ženske pri izgradnji miru marginalizirane, je nastajajoče področje religijske izgra-dnje miru še posebej zahtevno in hkrati velik izziv in vir moči za ženske. Osvoba-jajoče vprašanje tega prispevka je osvetlitev ambivalentnosti nevidnosti in margi-nalnosti žensk pri religijski izgradnji miru, dobre prakse in (prihodnja) vprašanja.
Keywords: dobre prakse; good practices; interreligious dialogue; medreligijski dialog; obstacles; ovire; religija; religijska izgradnja miru; religion; religious peace-building; women; ženske