Stanje dostopnega turizma v Sloveniji na izbranih primerih - Šegula, Arlen (Geografski obzornik, 2025)
Dostopni turizem je področje turizma, namenjeno osebam s posebnimi potrebami. Pomembna vidika sta fizična dostopnost ter dostopnost do resničnih in preverjenih informacij o dostopnosti posamezne turistično privlačne točke oziroma namestitve. V članku smo strnili ugotovitve terenskega pregleda fizične dostopnosti izbranih lokacij (stanje pomlad/poletje 2023) v obalno-kraški in pomurski statistični regiji ter anketne raziskave iz leta 2023 o stanju dostopnega turizma v Sloveniji, ki je bila namenjena gibalno oviranim osebam.
Keywords: accessibility; accessible tourism; dostopni turizem; dostopnost; gibalna oviranost; osebe s posebnimi potrebami; people with special needs; physical disability; Slovenija