The Gadamer–Habermas debate through Mahabharata’s women - Mahadevan, Kanchana (Phainomena (Ljubljana), 2022)
Kljub njuni bližini glede kritike kartezijanskega subjekta, kontekstualizacije besedil in zagovarjanja dialoga kot sestavnega dela interpretacije obstajajo pomembne razlike med hermenevtičnima projektoma Gadamerja in Habermasa. Medtem ko Gadamer poudarja resničen dialog in kontinuiteto s tradicijo, Habermas zastopa idealno komunikacijo in kritično distanco. Če se obrnemo k premalo raziskani feministični intervenciji znotraj njune diskusije, je mogoče ugotoviti, da dejansko obstaja večja bližina med feministično mislijo in Gadamerjem, ki izhaja iz zavezanosti historično situirani misli. Toda prednostni položaj tradicije pri Gadamerju je vendarle priklical določen niz feminističnih zadržkov. Članek iz feministične perspektive obravnava posledice intervencije v diskusijo med Gadamerjem in Habermasom glede hermenevtike tradicije. Na podlagi analize ženskih osebnosti v indijskem epu Mahabharata prispevek zagovarja misel, da intersekcionalnost njihovih spolno zaznamovanih identitet in mnogoterih družbenih položajev znotraj razredov in kast vodi k raznovrstnim feminističnim perspektivam. V zaključku skuša članek pretehtati, če so vse enako kritične in če jih je mogoče do določene mere medsebojno spraviti
Keywords: critique; dialog; dialogue; feminism; feminizem; Gadamer; Habermas; hermeneutics; hermenevtika; kritika; Mahabharata; Mahasweta Devi; tradicija; tradition