I tipi italiani conesso, lunghesso, sovresso, sottesso e la grammaticalizzazione di ipse - Sornicola, Rosanna (Linguistica (Ljubljana), 2009)
Morfološke zveze, značilne za staro italijanščino, conesso, lunghesso, sottesso, sovresso, predstavljajo nekaj zanimivih problemov strukturalne analize in diahronega razvoja. Mogoča sta dva alternativa prikaza strukture po sestavnih elementih; pri prvem kazalni zaimek esso tvori besedno zvezo s predlogom, pri drugem pa s samostalnikom. Ta dva prikaza bi lahko pojasnila različne faze procesa gramatikalizacije kazalnega zaimka v obravnavanih konstrukcijah. Vseeno pa se tega procesa ne da enostavno in enovito opisati. V vsakem primeru se zdi odločilna analiza kompleksnega razvoja latinskega kazalnega zaimka IPSE.
Keywords: grammar; Italian; italijanščina; oblikoslovje; predlogi; slovnica; zaimki