Funkcija astrocitov - Kržan, Mojca (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča: Kjub temu da astrociti predstavljajo 50% celic v osrednjem živčevju, so jim dalgo časa pripisovali le pasivno podporno funkcijo, ki poskrbi za homeostazo in vydrževanje primernega mikrookolja za delovanje nevronov. Zaključki. Izkazalo se je, da imajo astrociti edinstveno vlogo, ker lahko med življenjem spreminjajo svojo obliko in funkcijo in imajo popolnoma različno vlogo med razvojem in v odraslem abdobju ter aktivno pasegajo v dogodke ob možganski poškodbi in regeneraciji. Nedavno odkriti funkciji astrocitov sta, da so astrociti enakopraven član tridelne sinapse in da regulirajo tvorbo in vzdrževanje sinaps.
Keywords: Age factors; Astrociti; Astrocytes; Brain injuries; Central nervous system diseases; Centralno živčevje, bolezni; Gestacijska starost; Gestational age; Gliosis; Glioza; Možgani, poškodbe; Nerve growth factors; osrednje živčevje; Starostni faktorji; živčevje; živčne celice; Živec, rastni faktorji