Vojaška geografija v Sloveniji, med preteklostjo in prihodnostjo - Kunaver, Jurij (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2000)
Vojaška geografija v Sloveniji ima kot predmet v študiju obramboslovja na ljubljanski univerzi in v slovenskem vojaškem šolstvu razmeroma kratko zgodovino, komaj dvajset oziroma deset let, povezano s procesom slovenskega osamosvajanja. To pa ni v sorazmerju z vojaškogeografskim in geostrateškim pomenom slovenskega ozemlja nekoč in danes in s pomembnimi zgodovinskimi dogodki vojaškega značaja ter s tem povezano množico najrazličnejših vojaških dejavnosti in analiz. Slovenija in Slovenci imamo neke vrste vojaškogeografsko tradicijo in smo na specifičen način doprinesli k razvoju vojaške geografije v sosednjih državah in v bivši skupni državi. Zato je upravičeno, da razvijamo lastno vojaško geografijo, ki temelji tako na znanstveni metodologiji kot na splošni vojaškogeografski praksi.
Keywords: Slovenia; Slovenija; vojaška geografija