Avtonomizem in egalitarizem po slovensko - Toplak, Cirila (Teorija in praksa, 2019)
Članek temelji na tezi, da sta soupravljanje in samoorganiziranje "avtohtoni" politični tradiciji oziroma značilni historični obliki družbene organizacije v slovenofonem prostoru, ki jima lahko opredelimo značilno avtonomistično in egalitaristično ideološko ozadje znotraj slovenske politične kulture. Avtorica tezo preverja z mikrozgodovinsko metodo in skozi nekatere teoretske premise postkolonialnih študij, še zlasti skozi poskus identifikacije primordialne forme družbene organizacije s perspektivističnim prevajanjem kulturnih razlik ter posledično oceno zmožnosti slovenstva, da ohranja in reflektira avtentične politične tradicije. Predstavljen je primer lokalne zgodovine družbenopolitične organizacije v severozahodni Sloveniji, kjer je retrospektivno zapisano ustno izročilo soočeno z "zunanjim" pogledom lokalnih pisnih virov na isto temo. V odgovor na v uvodu zastavljena raziskovalna vprašanja avtorica ugotavlja, da je treba konceptualno razlikovati med lokalnimi avtonimizmi in modernim "narodizmom" zamišljene nacionalne skupnosti, slovenski koncept egalitarizma pa relativizirati s patriarhatom. Kljub temu in prav zaradi tega pa je obdobje jugoslovanskega socialističnega samoupravljanja za predstavljeno študijo primera največje zbližanje med primordialno in državno formo družbene organizacije in s tem čas največje zmožnosti, da se družba sama misli.
Keywords: Autonomy; Avtonomija; egalitarizem; politična zgodovina; posoško naravoverstvo; Samoupravljanje; Self-management by employees