Fenofaza brstenja kot pokazatelj podnebnih značilnosti pokrajine - Prah, Klemen (Geografski obzornik, 2003)
Podnebne značilnosti pokrajine lahko posredno ugotavljamo z opazovanjem rastlinstva. Ena izmed metod je opazovanje fenofaze brstenja določene rastlinske vrste glede na različno nadmorsko višino. V članku je predstavljen razvoj fenofaze brstenja bukve in vinske trte, sorte laški rizling, na južnem pobočju Bočkega hribovja. Določili smo merilna mesta, kjer smo redno merili razvoj brstov, hkrati pa smo merili temperaturo zraka in beležili vremenske značilnosti.
Keywords: brstenje; drevesa; fenofaze; fenologija; fenološki razvoj; klima; klimatologija