Oligocenska morska žaga z Brega pri Čepljah - Mikuž, Vasja (Geologija, 2004)
V prispevku je obravnavan 168 mm dolg rostralni zob hrustančnice - morske žagez Brega pri Čepljah. Zob je v proksimalnem delu debel in širok, na distalnem pa ozek, močno sploščen in stanjšan. Najden je v zelenkastosivem oligocenskem apnenčevem peščenjaku z nekaj sljude. To je prva ugotovljena najdba hrustančnice rodu Pristis na Slovenskem. Na podlagi kalcitnega nanoplanktona lahko plasti pri Bregu uvrstimo v srednji kiscellij oziroma spodnji oligocen.
Keywords: fosili; oligocen; paleontologija; paleontology; ribe; Slovenia; Slovenija