Pristopi k izdelavi leksikalnih podatkovnih zbirk - Fišer, Darja (Jezik in slovstvo, 2005)
Prispevek predstavlja leksikalni podatkovni zbirki WorldNet in EuroWorldNet, ki temeljita na povezavi pojmov z leksikalnimi in semantičnimi relacijami. V zadnjem desetletju so na njuni podlagi izdelali podobne leksikalne zbirke za mnoge druge jezike, pri čemer so raziskovalci uporabili predvsem dva pristopa: gradnjo neodvisnih besednih mrež, ki so jih kasneje združili v večjezične leksikalne zbirke, in prevajanje vsebine leksikalnih zbirk v ciljni jezik s prevzemanjem relacij med posameznimi vnosi. Slednji pristop je priljubljen predvsem zaradi možnosti avtomatizacije procesa in poenotene strukture dobljenih zbirk, zato ga v prispevku preizkusimo za gradnjo slovenske besedne mreže in rezultate primerjamo z jezikovnomotivirano besedno mrežo, ki smo jo izdelali s pomočjo korpusa Fida in drugih eno- in večjezičnihvirov za slovenščino.
Keywords: Corpus linguistics; FIDA; korpusno jezikoslovje; leksikografija; lexicography; podatkovne zbirke; Slovene; slovenščina