Biti bibliotekar - Aparac, Tatjana (Knjižnica, 1997)
Članek predstavlja stališča znanih teoretikov knjižničarstva o poslanstvu bibliotekarja, njegovih nalogah ter znanjih in spretnostih, ki so potrebne za udejanjanje teh nalog. Posebna pozornost je namenjena znanemu govoru španskega filozofa in politologa Joseja Ortege y Gaseta iz leta 1934, h kateremu se danes, v času močnega vpliva računalniške in telekomunikacijske tehnologije na knjigo, knjižničarske dejavnosti in storitve, vračajo naši sodobniki in razlagajo njegove teze o poslanstvu bibliotekarjev in o knjigi kot družbeni potrebi.
Keywords: bibliotekarji; knjižničarstvo