Landscape changes in the Pivka area, Slovenia - Pirnat, Janez (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2012)
Spontano zaraščanje je eden izmed biosistemskih procesov sprememb, ki vplivajona delovanje krajine. Zaraščanje je dinamično in časovna dimenzija sprememb v krajinski zgradbi je lahko ključnega pomena za ocenjevanje primernosti habitatov. Podrobnejšo analizo smo izpeljali na 19,52 km2 izbrane površine v občini Pivka, kjer gre za prostor, kjer je raba zemljišč preplet tradicionalnih kmetijskih zemljišč, gozdov in obsežnih predelov zaraščajočih se kmetijskih površin. Poleg tega je to območje zelo pomembno za dve vrst ptic: pisano penico (Sylvia nisoria) in rjavega srakoperja (Lanius collurio). Obe vrsti sta občutljivi za širjenje gozda, saj je njun habitat preplet ekstenzivnih travnikov z grmičevjem in živicami. Za zaslonsko digitalizacijo habitatnih razredov EUNIS smo uporabili digitalne črno-bele ortofoto posnetke iz obdobja 1975 - 2000 in barvni digitalni ortofoto iz leta 2009. Kazalce krajinskih sprememb smo izpeljali iz razlike v zgradbi krajine iz različnih let (različni kazalniki krajinske zgradbe, ki temeljijo na velikosti in obliki zaplat, medsebojnih razdaljah med njimi in časovni dinamiki). Vse pridobljene podatke smo ovrednotili na podlagi daljinsko pridobljenih podatkov v okolju GIS. Najvrednejši deli prostora so jedrne cone gozdov in prepleti travnikov z živicami in grmovjem.
Keywords: analiza habitatov; EUNIS; kazalci; krajinska zgradba; Pivka; zaraščanje