Vpliv pridruženih bolezni na zmožnost hoje s protezo po amputaciji spodnjega uda - Saksida, Ana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2024)
Izhodišča: Večina amputacij spodnjih udov je posledica bolezni perifernih žil, večina bolnikov pa je starejših. Slednji imajo pogosto več pridruženih bolezni, ki lahko negativno vplivajo na njihove telesne in duševne zmožnosti, s tem pa tudi na njihovo zmožnost hoje s protezo. V raziskavi smo želeli ugotoviti morebitno povezanost števila pridruženih bolezni in vrednosti Funkcijskega indeksa soobolevnosti (FCI) s funkcijskim izidom rehabilitacije, ki smo ga opredelili kot uspešno oskrbo in zmožnost hoje s protezo po amputaciji spodnjega uda. Metode: V raziskavo smo vključili 216 bolnikov, ki so v letu 2019 opravili primarno rehabilitacijsko obravnavo po amputaciji spodnjega uda. Vrednosti FCI smo primerjali glede na starost bolnikov, raven amputacije in glede na to, ali so po zaključku rehabilitacije prejeli protezo ali ne. Rezultati: Pri večini bolnikov (83 %) je bila vzrok za amputacijo žilna bolezen (periferna arterijska bolezen (PAB) ali zaplet sladkorne bolezni). Najpogostejša pridružena bolezen pri bolnikih je bila arterijska hipertenzija (73 %), sledili sta sladkorna bolezen (57 %) in PAB (53 %). Povprečna vrednost FCI je bila 3,1; vrednost je naraščala s starostjo, kar kaže na to, da imajo starejši bolniki v povprečju večje število pridruženih bolezni. Glede na raven amputacije značilnih razlik v povprečni vrednosti FCI nismo opazili. Statistično značilno višjo vrednost FCI smo ugotovili pri bolnikih, pri katerih se za predpis proteze nismo odločili, v primerjavi z bolniki, ki so ob zaključku rehabilitacije prejeli protezo. Zaključek: V raziskavi smo z uporabo FCI pokazali, da je večje število pridruženih bolezni povezano s slabšim izidom rehabilitacije po amputaciji spodnjega uda.
Keywords: amputacija; amputation; comorbidity; FCI; Functional Comorbidity Index; funkcijski indek soobolevnosti; Gait; hoja; lower limb; Multiple Amputations, Traumatic; pridružene bolezni; prosthesis; proteza; rehabilitation; spodnji ud; walking