Vpliv epidemije covid na zadovoljstvo in bivanjske potrebe zaposlenih ob izvajanju ukrepa dela od doma - Mrak, Gašper (Igra ustvarjalnosti, 2021)
Po razglasitvi epidemije Covid v Sloveniji je Vlada RS razglasila več ukrepov in omejitev, kasneje pa je sledilo popoldne zaprtje države. Raziskovalci na Katedri za prostorsko planiranje smo ugotovili, da so ukrepi bistveno posegli v življenjske navade prebivalcev Slovenije in se odločili, da pripravimo v okvirju projekta ARRS spletno anketo o vplivu epidemije na zadovoljstvo in bivanjske potrebe zaposlenih pri izvajanju ukrepa dela od doma. V vprašalniku smo poleg osnovnih demografskih podatkov, lokaciji bivališča, številu članov gospodinjstva ter številu šoloobveznih otrok anketirance spraševali tudi o zadovoljstvu z delom na domu, prilagoditvami stanovanjskih enot, nakupih nove IKT opreme, prostorih, ki jih anketiranci pogrešajo … ipd. Rezultati so pokazali, da so se anketirani hitro prilagodili ukrepom in spremembi dela od doma. Iz odgovorov je bilo tudi razvidno, da večina anketirancev živi v samostojnih enodružinskih hišah, kjer so bili prožnejši pri urejanju pisarniškega okolja doma in prilagajanju delovnega procesa na daljavo. Ker je bil večina anketirancev zaposlena v terciarnem in kvartarnem sektorju, se je to odražalo tudi v višjem deležu vsakodnevega dela opravljenega od doma kot tudi zadovoljstvu z delom od doma na splošno.
Keywords: bivanjski pogoji; covid; delo od doma; epidemic; epidemija; living conditions; Slovenia; Slovenija; work from home