Izkušenjsko učenje v slovenskih gimnazijah - Kolenc, Janez (Šolsko polje, 2006)
Večina učiteljev se danes zaveda, da sta vseživljenjsko učenje in stalno izboljševanje njihovih poučevalnih tehnik in veščin bistveni del njihove profesije. Namreč, učitelji in učenci se morajo učiti eden od drugega. Učenje tu pomeni, da imaš priložnost spreminjati svoje vedenje na izkustveni/izkušenjski osnovi. V procesu učenja pridobivamo znanje, izobrazbo,navade in veščine in prav tako lahko razširjamo našo čustveno odzivnost. Zaradi tako pomembne vloge učenja smo se odločili opraviti raziskavo u učnih stilih dijakov slovenskih gimnazij. Najbolj pogosto navajan model učnih stilov je model izkustvenega učenja Davida Kolba. Ta model smo uporabili zato, da bi raziskali odnos med učenjem in samopodobo učencev. Nekajstatističnih analiz je bilo opravljenih za testiranje hipoteze, da se učenci z boljšo samopodobo, na različnih področjih le- te, učijo na bolj kompleksen način in lažje ter dosegajo tudi boljše šolske ocene.
Keywords: izkušenjsko učenje; gimnazije; učni stili; samopodoba; učni uspeh