"La mere, la mere, toujours recommencée" - Novak, Boris A. (Primerjalna književnost, 2013)
Avtor, slovenski prevajalec Valéryje poezije, razgrinja biografsko dejstvo, ki ni dovolj znano ne v Franciji ne v Italiji ne v Avstriji ne v Sloveniji, da materna linija pesnikovega porekla izvira iz Kopra in Trsta. Skozi številne podobe Morja odseva podoba Matere, kar je v francoščini zaradi enakozvočnosti teh dveh besed še toliko bolj izrazito (la Mer - la Mere). Fanny Grassi je pokopana skupaj s sinom Paulom in drugimi družinskimi člani na Morskem pokopališču v francoski sredozemski luki Sete.
Keywords: Trst; Valéry, Paul, 1871-1945; francoska poezija; literarni motivi; morje; sea; mati; Mediterranean Basin; Sredozemlje; Koper