Nacionalizacija ljudske pesemske tradicije Goriških brd - Pisk, Marjeta (Slavistična revija, 2012)
Prispevek obravnava procese nacionalizacije ljudske kulture, s posebnim poudarkom na ljudski pesemski tradiciji Goriških brd. Procesi nacionalizacije in "kultivacije kulture" so namreč na obmejnih področjih jasneje razvidni in temeljijo predvsem na razločevanju na osnovi jezika in oblik ljudske duhovne kulture.
Keywords: folklora; folklore; Goriška brda; nacionalizacija; narodna identiteta; national identity mouvements; Slovene national songs; slovenske ljudske pesmi