Srečenosne "beštije" - Hrvatin, Klara (Poligrafi, 2022)
Glasbila iz Skuškove zbirke Slovenskega etnografskega muzeja izkazujejo ornamentalne in figuralne upodobitve, simbolika katerih predstavlja številne izzive. Pogosto se nanašajo na srečenosne zveri ruishou (??), med katerimi izstopajo upodobitvi mitološkega bitja qilin (??) in zmaja (? long), simbolika katerih je zgodaj prežela kitajsko zgodovino, folkloro, religijo in umetnost. V prispevku nas bo zanimalo predvsem dvoje. Najprej se bomo posvetili analizi motivike figuralnih upodobitev na glasbilih in razmislili, kaj nam lahko interpretacija te v širšem kontekstu kitajske kulture odkrije novega o glasbilih. Prav tako bomo proučili značilnosti simbolike na glasbilih v okviru petih kategorij simbolizma na glasbilih, opredeljenih s strani muzikologa Gen’ichija Tsuge. Za ponazoritev glavnih točk predstavitve bodo uporabljena predvsem glasbila in umetniška dela iz zbirke Ivana Skuška ml., največje zbirke kitajskih predmetov v Sloveniji, ki jo hrani Slovenski etnografski muzej.
Keywords: China; glasbila; good-luck motifs; Ivan Skušek ml.; Kitajska; musical instruments; qilin; Shouxing; Skušek collection; Skuškova zbirka; srečenosni motivi