Prognostic outcome of local recurrence in breast cancer after conserving surgery and mastectomy - Soumarová, Renata (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. V retrospektivni študiji smo analizirali lokalne ponovitve bolezni pri bolnicah z rakom dojke. Bolnice so bile zdravljenje z ohranitveno kirurgijo (CS), ki ji je sledila adjuvantna radioterapija (RT ali pa so bile zdravljenje z mastektomijo (ME) in nekatere od njih tudi z RT. Ugotavljali smovpliv lokalne ponovitve bolezni na preživetje. Bolniki in metode. Med leti 1980-1995 smo v naši ustanovi zdravili 306 bolnic z ohranitveno kirurgijo in 1193 bolnic z mastektomijo. Izključili smo bolnice, pri katerih nismo uspeli slediti poteka bolezni. Tako smo analizirali 236 bolnic po CS (skupina A) in 1121 bolnic po ME (skupina B). Vsem bolnicam s CS smo obsevali operirano dojko, nekaterim pa tudi regionalne limfne bezgavke. Pri bolnicah z ME pa smo le pri 982 (87,6%) obsevali dojko in nekaterim od njih tudi regionalne bezgavke. Srednja starost v času diagnoze je bila 48,3 let v skupini A in 52,1let v skupini B. V skupini A je imelo 149 bolnic (63,1%) tumor T1, 86 (36,4%) T2 in 1 (0,5%) T3. Pri 24,2% bolnic se je rak razširil v pazdušne bezgavke. V skupini B je imelo 316 (30,4%) bolnic tumor T1, 607 (58,3%) T2, 76(7,3%) T3, 33 (3,2%) T4 in 9 (0,9%) TX. Pri 46,2% bolnic se je rak razširil v pazdušne bezgavke. Invazivni duktalni karcinom je bil histološko potrjen pri67,4% bolnic v skupini A in 84% v skupini B. Sistemsko smo zdravili 133 (56,4%) bolnic iz skupini A in 857 (76,4%) bolnic iz skupine B. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: breast; Breast Neoplasms; Dojka, novotvorbe; dojke; kirurško zdravljenje; Mastectomy; Mastektomija; Neoplasm Recurrence, Local; Neoplasm Staging; Novotvorba, ponovitev lokalna; Novotvorba, stadij; Preživetje, analiza; Prognosis; Prognoza; Radioterapija pomožna; Radiotherapy; Radiotherapy, Adjuvant; rak (medicina); Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Surgery; Survival Analysis; therapy; zdravljenje