Rousseaujeva kurtizana s plemenitim srcem - predhodnica Dame s kamelijami - Bogataj-Gradišnik, Katarina (Primerjalna književnost, 2012)
Članek skuša poiskati izvire in posamezne prvine mita o plemeniti kurtizani v sentimentalnem izročilu 18. stoletja. Težišče raziskave je na epizodni zgodbi o ljubezni angleškega lorda do italijanske kurtizane v Rousseaujevem romanu Nova Heloiza.
Keywords: Rousseau, Jean-Jacques, 1712-1778; Prévost, Antoine François, 1697-1763; Richardson, Samuel, 1689-1761; francoska književnost; French literature; angleška književnost; 18. st.; sentimentalni romani; literarni liki; kurtizana