Problematika formaldehida v odpadnih vodah lesne industrije - Muck, Tadeja (Les (Ljubljana), 1999)
Lesna industrija ni velik onesnaževalec voda, a s tem se ni tolažiti. Odpadne vode lesne industrije pogosto vsebujejo zelo visoke vrednosti nevarne in strupene substance - formaldehida, zato je nujno potrebno, da se prične s podrobnimi analizami odpadnih voda in z raziskavami o možnostih čiščenja. Statistične analize so pokazale, da se lesna industrija še vse premalo zaveda kako hitro lahko porušimo ekološko ravnotežje v naravi, saj so vrednosti o količini čiščenih odpadnih voda v lesni industriji izjemno nizke. Tako smo v seminarju podali nekaj smernic in možnosti odstranjevanja formaldehida iz odpadnih voda s poudarkom na sekundarnem postopku čiščenja - biološkem čiščenju odpadnih voda. Biološko čiščenje je lahko anaerobno ali aerobno, zato smo predstavili oba postopka. Večji poudarek in podrobnejši opis je podan za aerobni postopek biološkega čiščenja, na katerem sem opravila svoje raziskave v praktičnem delu diplomske naloge.
Keywords: odpadne vode; formaldehid; biološko čiščenje