Mixed migration after the Taliban takeover in Afghanistan - Dimitrov, Atanas (Dve domovini, 2023)
Cilj prispevka je analizirati odnos prebivalcev Bolgarije do prišlekov ter zmožnosti Republike Bolgarije za upravljanje mešanih migracij v okoliščinah talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu. V ta namen je bila opravljena raziskava javnega mnenja v mestih Harmanli in Sofija, v katerih se nahajajo štirje izmed petih centrov za registracijo in sprejem migrantov v Bolgariji. Avtorja argumentirata, da vzroki za težave države pri spoprijemanju s povečanim prihodom migrantov in njihovo potencialno integracijo ležijo predvsem v dozdevnem zavračanju države, da bi pri tem zavzela proaktivno držo, ter v pomanjkanju komunikacije z lokalnim prebivalstvom, zlasti na območjih, kjer se nahajajo centri za registracijo in sprejem.
Keywords: Afgani; Afganistan; Afganistanci; armed conflicts; asylum seekers; begunci; Bolgarija; Bulgaria; local perceptions; lokalne percepcije; migracije; migration; oboroženi spopadi; prosilci za azil; refugees