Mikrofluidično vezje z mikročrpalko - Kavčič, Blaž (Obzornik za matematiko in fiziko, 2009)
Mikrofluidika je interdisciplinarno področje, ki obravnava manipulacijo tekočin v zelo majhnih količinah (nl do al) in obeta miniaturizacijo kemijskih in bioloških procesov ter njihovo integracijo v t. i. "laboratorije na čipu". Trend je podoben kot na začetku razvoja mikroelektronike, le da je mikrofluidično vezje sestavljeno iz različnih miniaturnih mehanskih elementov. V članku je predstavljena izdelava mikročrpalke iz superparamagnetnih koloidnih kroglic, ki ima možnost individualnega nadzora hitrosti in smeri črpanja.
Keywords: koloidne kroglice; magnetna mikročrpalka; mikrofluidika